Thuiswerken werd vanaf half maart verplicht waar het mogelijk was. Dat bracht een stevige aardverschuiving teweeg. Hoe moest dat nou met je communicatie, als je moest overleggen/vergaderen/brainstormen? Met je collega’s en/of met klanten of anderen?

Video centraal
We gingen met z’n allen ‘aan de videoconferencing’, dé oplossing in social distancing. Om maar oer-Hollandse woorden te gebruiken. We moesten afstand houden en thuis werken. Dus werden videogesprekken populair.
In het kielzog explodeerde het aantal webinars. Eigenlijk best goed dat laatste, want je kunt ze in de thuis-situatie op je eigen moment heerlijk geconcentreerd volgen.

Kat op het toetsenbord, aap in het raam?
Maar als je met klanten of andere bedrijven gaat bellen, hoe professioneel is je uitstraling dan?
Nee, ik bedoel niet of je rechtop zit en actief je verhaal vertelt. Ik vraag me af of jij de ‘kat op het toetsenbord hebt zitten‘ of dat de ander een kamer met allerhande rommel ziet? Vind je dat niet erg, als je klant dit ziet? Dan moet je er vooral niets aan doen.

Professioneel
Wil je echter enigermate professioneel in je videocall overkomen, zorg dan minimaal voor een opgeruimde achtergrond. Zet iets van je bedrijf zichtbaar in beeld; dat kan bijvoorbeeld een banner zijn.
En werkgever, gaan mensen vanuit huis voor jou bellen? Help hen dan een handje door een achtergrondwandje voor de videocalls te laten bezorgen.
Het is bij sommige video-tools trouwens mogelijk een digitale achtergrond te maken. Of dat dan een strandtafereel, oerwoud of bedrijfsplaatje moet zijn laat ik over aan de fantasie van de ondernemer. Daar kom je vast wel uit…
Maar werk zeker ook op dit vlak aan je zichtbaarheid en professionaliteit. Dat betaalt zich later altijd uit.